Pomozte nám rozšířit náš slovník

Dalším způsobem, jak si pomocí WordBota můžete snadno rozšířit svoji slovní zásobu, je ten, že nám pomůžete rozšiřovat náš česko-anglický a anglicko-český slovník.

Neboli WordBot vám zobrazí anglické slovíčko, u kterého nemá zadán český význam a vy se ho následně snažíte nalézt.

Zároveň tak rozšiřujete náš slovník, který je tu pro vás, o zajímavá slovíčka.

Existující slovíčko ve slovníku

Drobné přesto užitečné rozšíření na WordBotovi: Při přidávaní slovíčka jednoduchou cestou WordBot realtimově kontroluje, zda zadané slovíčko již ve slovníku existuje.

Pokud tomu tak je, slovo ve slovníku tedy existuje, WordBot vás na to decentně upozorní (Viz obrázek), avšak k přidání duplicitního záznamu vám nebrání!

Kategorizace článků

Do teď WordBot zobrazoval všechny články na jedné stránce. Ačkoliv již uměl články řadit do kategorií (dále už jen – rubriky), následný přehled článků ve zvolené rubrice WordBot nedovolil.

Na vaše časté připomínky, že by bylo vhodné články zařazovat do rubrik a zajistit tak například oddělané článků týkajících se různých jazyků (zatím jen angličtiny a němčiny), nová verze WordBota tento nedostatek odstraňuje  – heuréka!

Hlavní menu bylo tedy rozšířeno o přehled rubrik článků.

O něco přívětivostí je nyní i náš rss kanál. Nyní máte možnost sledovat pouze rubriky, které vás přímo zajímají. Neboli, pro každou rubriku se generuje vlastní rss feed, který je možno odebírat.

Napsali o nás: Technet.cz

27. února 2012 na serveru Technet.cz vyšla recenze. Děkujeme.

Používat pexeso při zkoušení z cizích slovíček je dávno překonaná záležitost. Díky internetu je možné nechat se on-line testovat a dokonce si tvořit i vlastní seznamy slov k procvičování.

WordBot je služba, která byla navržena pro výuku cizích jazyků (nejen angličtiny). Je určena studentům, nabízí možnost založit si vlastní slovník (potřebujete-li se naučit konkrétní slovíčka, pak je stačí zadat), zkoušení a cvičení, možnost procházet slovník, gramatiku, nepravidelná slovesa a nechybí ani testy a doplňovačky. V případě zkoušení se objeví slovo k překladu (lze zvolit z jakého jazyku do jakého chcete překládat) a vy potom zadáváte významy pomocí klávesnice. Pokud nevíte, můžete si slovíčko zobrazit. Test je hodnocen, takže máte přehled o své úspěšnosti.

 

Celý článek na:http://technet.idnes.cz/tipy-na-weby-porovnavac-zivotnich-nakladu-je-draz-v-praze-nebo-v-brne-1i8-/sw_internet.aspx?c=A120117_182906_sw_internet_dvr

Hromadné přidávání slovíček efektivněji

Všichni se shodneme na tom, že opisování slovíček z učebnic, aby jste si je mohli následně procvičit na WordBotovi není žádná zábava. Proto se stále snažíme tuto úlohy zdokonalovat.

Standartě u přidávání slovíček hromadně bylo nastaveno ukládání v tomto vzorečku:

České slovo se muselo rovnat cizímu významu.

Nepříjemné bylo, když ve vaší učebnici to bylo přesně naopak – všechny slovíčka jste museli přepsat, aby vyhovovali výše zmíněnému vzorci.

Ode dneška je u hromadného přidávání slovíček vybrat možnost řazení (vzorce).

Narazili jste na chybu ve slovíčku? Řekněte nám to!

I mistr tesař se občas utne. Ačkoliv by se to stávat nemělo, je možné že jste při procvičování (zkoušení) slovíček narazili na překlad slova, s kterým jste zrovna moc nesouhlasili. Pokud jste slovník nevytvořili (aby jste mohli slovíčko sami upravit), tak do teď jste s takovou chybou museli žít. Ode dneška máme pro vás jednoduché řešení, jak to změnit.

WordBot je rozšířen o nenápadnou možnost, která se vám nabízí hned při procvičování slovíček: Nahlásit chybu ve slovíčku.

Po kliknutí na tento odkaz se vám zobrazí modální okno s jednoduchým formulářem.

Pak už stačí pouze vyplnit, jak by cizí slovo a český význam měl podle vás vypadat. Vaše zpětná vazba se uloží do našeho systému a my ji v co nejbližší době vyhodnotíme. Pokud váš návrh shledáme správným, slovíčko upravíme.

WordBot – jak a proč jsem udělal webovou aplikaci pro snažší učení cizích jazyků

Mám tu čest vám představit službu, kterou již třetím měsícem ve svém volném čase vyvíjím. WordBot je webová aplikace, která má pomoci každému se naučit cizí jazyk z jakéhokoliv kouta světa. Jak to všechno vlastně vzniklo?

Již od doby, co jsem započal svůj studijní život (nástupem do 1. třídy) jsem měl problém s cizími jazyky. Proto jsem se vždy pokoušel najít cestu, jak si tuto obrovskou překážku zjednodušit. Jako malý jsem na to měl spoustu pomůcek (pexeso s anglickými názvy, přehledné a barevné tabulky, obrázky s popisky atd…). Postupem času jsem se stal na tyto pomůcky dost velký (alespoň to tvrdila moje učitelka) a já jsem se musel naučit žít bez nich. Dnes mě okolnosti zase donutily si práci co nejvíce zjednodušit.

Na internetu jsem našel spoustu „pomůcek“ a výukových programů, jak se naučit cizí jazyk a zvláště angličtinu. Bohužel, nic nefungovalo tak, jak bych si představoval. Jako reakce na tento fakt, jsem začal pracovat na WordBotovi, tehdy ještě pod pracovním názvem JeSlovník. Do karet mi hrálo zrovna to, že jsem měl před sebou letní prázdniny, čehož jsem mohl jako student patřičně využít.

Proč zrovna název WordBot?

Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jak by se měl můj připravovaný projekt jmenovat. Samozřejmě jsem chtěl něco jednoduchého, originálního, zapamatovatelného, a aby to co nejvíce vystihovalo svůj účel. Jak jsem už zmínil, zpočátku projekt nesl jméno JeSlovník, a to z toho důvodu, že jsem měl již vytvořenou stejnojmennou aplikaci pro desktopové prostředí (psanou v C#), která byla v podstatě takovou „matkou“ WordBota (časem bych mohl tuto aplikaci nabízet jako offline alternativu k WordBotu).

Název JeSlovník sice vystihoval svůj účel, ale nevyhovovalo to mému požadavku na originalitu, proto jsem dal dohromady Word + bot. Každý, kdo se o cizí jazyky zajímá, ví, co znamená slovo „Word“ v anglickém jazyce a slovo bot od slova robot. Po tom, co jsem zkontroloval dostupnost domény www.wordbot.cz, tak jsem neváhal.

Pro koho je WordBot dělaný?

WordBot bych chtěl zacílit hlavně na studenty či žáky, protože právě oni by mohli nejvíce ocenit, co jim WordBot nabízí: rychlost a efektivitu. Já jako student se poměrně často dostávám do situace, kdy se mám naučit běžně kolem 120 slovíček, a to během jednoho večera. Normální cestou, kdy si sednete nad slovíčka, které jste nikdy předtím neviděli, není možné dosáhnout uspokojivého výsledku. V tu chvíli je tu právě WordBot, aby Vám s tím pomohl.

Krok 1.: naučit WordBota slovíčka, která musíte umět i vy

Tento proces je ze všeho asi nejméně pohodlný. Naťukat do počítače 100 slovíček chvilku zabere (ne více jak 20 min). Proto jsem se snažil tuto cestu co nejvíce zjednodušit. Uživatel si může vybrat.

První způsobem je přidávat slovo po slovu do jednoduchého formuláře (viz obrázek).

Tato cesta je v některých chvílích trochu otravná, proto s oblibou využívám druhý způsob.

(Avšak svoje opodstatnění to má. Např. narazím na Internetu na slovíčko, které neznám, přeložím si ho a takhle si ho můžu jednoduše uložit, abych už příště věděl, co znamená.)

Druhý způsob je takový, že využijete jednoho velkého textového pole, kde budete sázet slovíčka jedno po druhém a nakonec je všechny jednoduše pomocí jednoho tlačítka uložíte (viz obrázek).

Poznámka: Tento způsob se dá skvěle využít, pokud slovníky máte v elektronické podobě, pak jen stačí mezery najít a nahradit rovnítkem.

Samozřejmě WordBot myslí i na ty, co nemají žádné podklady, a nabízí jim spoustu specificky zaměřených slovníků: Ovoce, dny v týdnu, nepravidelná slovesa, měsíce v roce, škola a hlavně kompletní výukovou lekci 2000 nejpoužívanějších anglických slov, New Headway Elementary a New Headway Pre-Intermediate.

2. krok: zkoušení

Uživatel má zase několik způsobů, jak této funkce využít.

Prvním takovým zpříjemněním je, že pokud víte, že vám dělá problémy naučit se slovíčko z češtiny do jiného jazyka (můj případ), můžete specifikovat zkoušení pouze tímto směrem – Překlad slova z ČJ do druhého již zvoleného jazyka. Samozřejmě je tu i opačná možnost z cizího jazyka do češtiny.

Nejvíce se ale využívané náhodného zkoušení, kdy vám WordBot slovíčka „háže“ na přeskáčku jednou z ČJ, podruhé do ČJ, potřetí zase do češtiny a počtvrté znovu z ČJ atd… Takové zkoušení má výhodu v tom, že uživatel předem neví, zda bude překládat z nebo do češtiny, proto musí být připraven znát oba dva výrazy.

WordBot je výuková aplikace, takže počítá i s tím, že uživatel nemusí znát požadovaný výraz, proto si může jednoduše zobrazit nápovědu (viz obrázek).

Poznámka: uživatele Google Chromu můžu potěšit tím, že zobrazení nápovědy (překladu) můžou docílit klávesovou zkratkou Alt+Q.

3. Krok: radost z úspěchu

Takže pomocí této jednoduché cesty může každý uživatel dosáhnout chtěného výsledku – rychlá a efektivní výuka slovní zásoby jakéhokoliv jazyka. Ověřeno uživateli!

Další funkce

Samozřejmě výčet toho, co WordBot umí, nekončí pouze zkoušením ze slovíček. WordBot umí dobře zacházet se slovníky: pohodlná správa, sdílení s dalšími uživateli, sekce oblíbených slovníků atd…

Nesmím také zapomenout zmínit Fráze. Tato sekce obsahuje několik základních frází, bez kterých se v angličtině a dalších jazycích neobejdete. Samozřejmě je zase připravená pohodlná správa, přidávání dalších vlastních frází, řazení do kategorií atd…

Plány do budoucna

WordBota vyvíjím poměrně již dlouhou dobu (3 měsícem) a za tu dobu jsem vyzkoušel několik uživatelských rozhraní a několik programovacích technik, aby byl výsledek co nejlepší.

Časem bych chtěl vytvořit sekci Výuka, v které by uživatel mohl přidávat vlastní testy, ze kterých by se mohl zase vyzkoušet. Například doplňování chybějících slov do textu, nacházení chyb, zaškrtnout správnou odpověď atd… Tato sekce by měla být časem stěžejní a rozhodujícím faktorem výuky.

Dále bych chtěl pro WordBota vytvořit několik zábavných her také spojených s výukou, i pro ty nejmenší, protože každý se rád někdy odreaguje.

Každé slovíčko, které by uživatel přidal, bych rád doplnil obrázkem a zvukovou nahrávkou, jak se dané slovo vyslovuje. Tady bych mohl ale narazit na problém s autorskými právy a i na problém provedení. Zatím nevím, jak to udělat (v komentářích ocením nápady).

WordBot je zatím v plenkách, ale i přesto si myslím, že má uživatelům co nabídnout. Nejen já jsem už pomocí něho dostal několik pěkných známek z angličtiny a němčiny.

Publikováno na serveru programujte.com.

Spouštíme oficiální blog pro WordBot.cz

Tento blog bude sloužit hlavně ke krátkým informacím o průběhu vývoje WordBota – webové aplikaci pro výuku cizích jazyků efektivním a zábavným způsobem.
Co zde vše budete nacházet? 
Vývojové novinky – popisy nových funkcí. Co připravujeme – na co se můžete těšit. V čem máme ještě rezervy, na čem budeme pracovat.
Informace o plánovaných údržbách nebo odstávkách serveru.
Rádi bychom, kdybyste se na vývoji podíleli i vy třeba jen tím, že nám sdělíte svůj názor nebo návrh na vylepšení. Bude to pro nás dobrá inspirace a motivace do dalších novinek.